Kunst te Eerbeek 2014 Kunst te Eerbeek 2014 Kunst te Eerbeek 2014 Kunst te Eerbeek 2014 Kunst te Eerbeek 2014

Kunst te Eerbeek


Na het enorme succes van 2014, vind op 11 september 2016 de tweede Kunst te Eerbeek kunstmanifestatie plaats bij Huis te Eerbeek.

Eerbeek

Geschiedenis

Al in 1046 wordt Eerbeek genoemd, al was het toen nog als Erbeke. Dit was oorspronkelijk de naam van de beek die nu Eerbeekse Beek heet. De betekenis is niet helemaal duidelijk. Later is de naam voor de beek de naam van het dorp geworden. Rond 1663 staat de naam van het dorp als Eertbeeck op de kaart.

Eerbeek heeft vooral bekendheid gekregen door de papierindustrie. In de 17de eeuw werden papiermolens gebouwd, ten behoeve van de kloosters in Arnhem die behoefte hadden aan papier voor hun leerlingen. Het schone water van vooral de Eerbeekse beek was van belang voor het papier scheppen. Tegenwoordig zijn te Eerbeek diverse papier- en kartonverwerkingsbedrijven.

Het Huis te Eerbeek is een landhuis in de Gelderse plaats Eerbeek. Het werd in de hoge middeleeuwen gebouwd. Oorspronkelijke bestond het gebouw uit een kasteel met drie vleugels en een slotgracht dat door de Heren van Bronckhorst als jachtslot werd gebruikt. In 1417 werd het bij de verdeling van de nalatenschap van Gijsbert VI van Bronckhorst toebedeeld aan zijn oudste zoon Willem V van Bronckhorst.

Doordat Joost van Bronckhorst-Borculo in 1553 kinderloos stierf, kwam het landgoed in handen van het geslacht Van Limburg Stirum. Deze familie had het landgoed vele jaren in haar bezit. Het werd destijds gebruikt als jachtslot. In 1665 werd in het huis een krijgsraad gehouden vanwege de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog. In 1822 werd het gebouw geheel verbouwd waardoor het zijn huidige uiterlijk kreeg.

Het landhuis is nu onderdeel van een hotelcomplex. Rond het gebouw ligt een landgoed dat beheerd wordt door Het Geldersch Landschap. Naast het landhuis staat het koetshuis waar één van de beheerders van het hotel woont.


Bezienswaardigheden

Tijdens uw bezoek aan Eerbeek zult u tot de ontdekking komen: één dag Eerbeek is beslist te kort. U wilt immers de tijd nemen om alles te kunnen zien en te genieten van de rust en natuur. Dan is een bezoek aan Eerbeek een belevenis.

Er zijn tal van plekjes waar u wel stil moet staan om alles in u op te nemen. Veel bezienswaardigheden waar u gewoon niet aan voorbij kunt. Neem het Nederlands Openluchtmuseum en Museum van Moderne Kunst in Arnhem;In Apeldoorn het CODA museum; de Apenheul, Koningin Juliana Toren. De Veluwse Stoomtrein Maatschappij. Verder vindt u in het dorp een mooie galerie, Galerie de Stek en daarbuiten galerieën die een keur aan kunst uitingen bieden. Maar ook een prachtige wandeling of fietstocht over de Loenermark of een bezoek aan één van de Hanze steden in de buurt zijn zeker de moeite waard.